12. apr. 2013

VM i fotball 2022: En statusrapport fra Doha, Qatar

Skrevet av Al-Rayhar Abd al- Bhargansus

Om litt over ni år skal Qatar (i utgangspunktet) arrangere VM i fotball. Qatar er første arabiske land som vertsnasjon, og som den minste vertsnasjonen gjennom tidene er det mange som stiller seg sterkt tvilende til at det vil bli en suksess, både sportslig og publikumsmessig. Derfor tok Materazzias utenrikskorrespondent (med Midtøsten som spesialfelt) en tur til Doha i påsken for å sjekke ståa i Doha!


Cornichen i Doha, en flere kilometer lang promenade i sentrum av hovedstaden hvor undertegnede ser mot det finansielle distriktet av byen. Meget avslappende område.

Qatar er altså et lite land på østkysten av Den arabiske halvøy. Landet er verdens rikeste om man ser på inntektene delt på antall innbyggere, og det meste av rikdommen kommer fra olje- og gassforekomster i havgapet. Det bor rundt 2 millioner i Qatar, hvor rundt 20-30 % av disse er innfødte qatarere. Resten er innflyttere og gjestearbeider som i praksis får landet til å gå rundt. Hovedstaden er Doha, en by som blant annet har hovedkvarteret til nyhetsgruppen Al-Jazeera og flyselskapet Qatar Airways. For mer informasjon om Qatar kikk på Wikipedia. Ellers vil jeg sterkt anbefale alle å lese denne artikkelen (titulert veldig riktig): Qatar is more boring than backward, som ble trykket i The Guardian rett etter at Qatar fikk VM.

Doha
Etter å ha tilbrakt noen dager i Doha sitter jeg igjen med et inntrykk av at Qatar har mye jobb foran seg, både praktisk og sportslig, før et mesterskap er klart. Men Qatar og Doha er en motvekt til galskapen som utspiller seg i Dubai, ved at landet har litt mer stil og plan i hva de foretar seg. Det investeres i utviklingen til landets innbyggere, det fokuseres stort på sport og Doha er en meget flott og avslappende hovedstad til å være i Midtøsten.


Det er et stort fokus på idrett og sport i hele landet. Her en stor kanin. Den er symbolet på «National Sport Day» som de har innført i Qatar. Det er nå blitt en offentlig fridag for alle. Ikke galt!

Infrastruktur
Når man ankommer Doha med fly blir en overrasket over hvor liten hovedflyplassen er. Den har to terminaler, en for Qatar Airways og en for resten. Ankomst- og avgangshallen føles som Flesland i Bergen, og det holder ikke om man skal ta i mot supportere fra alle verdens hjørner. Heldigvis har Qatar tenkt det samme. Etter planen skulle New Doha International Airport vært åpnet i fjor høst, men den er nå utsatt på ubestemt tid. Den vil uansett kunne ta 50 millioner passasjerer i året, og avgang/ankomsthallene vil være 12 ganger større enn dagens flyplass. Der er de altså i rute.

Andre infrastrukturprosjekter er verre. Det skal bygges 12 stadioner, hvor ni skal bygges fra bunnen. De crazy planene kan du se her. Planene er klare og noe bygningsarbeid har begynt, men de har mye igjen. Ikke vært bekymret, for er det noe de kan i den arabiske verden, og spesielt i gulfen, så er det å bygge stort, svært, høyt og raskt. Utenfor Doha bygges det nå en kunstig øy kalt The Pearl, en prosess som startet for noen år siden. Den skal ha plass til 45.000 beboere når den er ferdig, og de er allerede kommet langt som du kan se på bildet under. Til VM skal de bygge en ny by, Lusail. Her skal det være plass til over 250,000 når den står ferdig. I gulfen henter de inn horder av gjestearbeidere fra andre asiatiske land, konstruksjonsarbeid foregår 24 timer i døgnet, og det finnes ikke noe LO som setter betingelser for hvor mye arbeiderne skal tåle, så jeg er helt sikker på at Qatar klarer å bygge galskapen på ni år. Man kan kritisere gulflandene for mye, men å bygge ting det kan de.


Utsikt ut over The Pearl. Latterlige store dimensjoner, men det bygges i rekordtempo og slike store prosjekter er hverdagskost i Qatar.

Transport og offentlig transport
Dette punktet er en stor utfordring. Jeg merket fort at man ikke kommer seg rundt i Doha uten bil. Og selv med bil så er veinettet allerede overbelastet og man står mye i kø. Det finnes ingen form for offentlig transport annet enn taxier og minibusser, og det er for store avstander (og for varmt) til å bevege seg til fots. Det er signert en avtale med Deutsche Bahn om å lage et jernbanenettverk de neste 20 årene, men det vil trolig ikke bli ferdig til 2022. Det lukter dessverre kaos.

I Dubai har de skjønt dette og laget en metro som allerede må utvides fordi kapasiteten er sprengt. I Doha finnes det ikke noe slikt. Om det ikke kjapt kommer store planer om metro eller tog som skal frakte supportere og andre rundt i landet, så kan hele VM bli ødelagt. Jeg vet det finnes planer om å frakte folk i båter, men det er på langt nær godt nok. Når man er på fastlandet må det også finnes transportløsninger der, og det haster å få på plass. Veinettet er sprengt, og å øke kapasiteten av busser og taxier vil bare gjøre vondt verre. Jeg ser dette som den klart største utfordringen frem mot VM i 2022. Det som skremmer meg litt er at den arabiske verden ikke har erfaringer med offentlig transport i stor skala, og at de dermed ikke innser hvor viktig dette er for et vellykket (og ikke minst et effektivt gjennomført) VM.


Velkommen til Doha står det på porten som forestiller to sverd. Selvfølgelig bilkø på vei inn til sentrum.

Overnattingsmuligheter
Det er mange hoteller i Doha, men de er dyre og hovedsakelig businesshoteller. Det finnes ikke camping eller lignende. Med tanke på at 32 fotballag og deres supportere skal bo og leve i Qatar under VM er det nødt til å bygges. Som nevnt ovenfor bygges det egne byer rundt flere av stadionene, og byggeprosjekter er jeg sikker på at de får til. Spørsmålet er om det også bygges «lavkostnadsboliger» slik mange supportere er interessert i å bo i. Jeg tror dessverre at Qatar VM vil bli et dyrt VM for mange supportere, siden det trolig kun vil finnes dyre alternativer for overnatting og få billige alternativer. Men det vil tiden vise.

Kultur, sikkerhet og alkohol


Souq al-Wafiq. En av de største turistattraksjonene i Doha. Et utrolig hyggelig område med flotte restauranter. Men de serverer ikke alkohol her, som de fleste steder på Den arabiske halvøy. Det er hva man får når man legger mesterskap til Midtøsten.

Qatar ligger i Midtøsten. Det innebærer andre regler og en annen kultur enn i vesten. Jeg skjønner at mange har vanskelig for å akseptere at et islamsk land skal arrangere VM, siden det innebærer ingen svin (bacon) og mindre tilgang på alkohol. Jeg tror ikke Norge hadde liberalisert sine alkoholregler om vi fikk VM, men det har altså Qatar gjort. Og selv om det ikke betyr fri flyt, så vil det være mulig å drikke seg drita også i Qatar, med et par forbehold. Tips: Du kan kjøpe så mye alkohol du vil på tax-free på flyplassen. Det selges ikke alkohol i butikker i Qatar

Kasper Wikestad mener at «Qatar har en kultur som gjør det å arrangere et fotball-VM vanskelig». Det er et utsagn som i mine øyner viser at Wikestad bør holde seg til å kommentere sport.

Jeg mener det kan være fornuftig å skille kultur i to typer. Arrangementskultur og «folkekulturen». Qatar arrangerer jevnlig store sportslige arrangementer og profilerer seg som Midtøstens sportslige sentrum. De har blant annet vært vert for De asiatiske leker, Gulf Cup i fotball og det asiatiske mesterskapet i fotball. En lang liste av andre arrangementer finner du her. De har milevis med erfaring i å avvikle store mesterskap (mer enn for eksempel Sør-Afrika hadde). Arrangementskultur har de mye av.

Da går vi til den andre typen kultur. Wikestad taler de homofiles sak, det er kjempeflott! Homofili er forbudt og eksisterer ikke (det sier de i alle fall offisielt). Det er bare tøys altså! Når jeg bodde i Saudi-Arabia, som er lysår mer konservativt enn Qatar, så var homofili utbredt (noe som kanskje ikke er så rart når man ikke får møte det motsatte kjønn). Morsomt nok er det å holde hender, altså at to menn holder hverandre i hendene, et tegn på vennskap, ikke homofili. Jeg husker første gang jeg så to politimenn leie hverandre i hendene i gaten, det var litt uvant.


Problemet i Midtøsten, og de fleste andre steder enn i Europa, er at det er sosialt uakseptabelt å være åpen homofil. Du blir utstøtt. De fleste land har ikke forbud mot homofili, men det er sterkt uønsket. Russland (som arrangerer VM i 2018) er vel ikke kjent som de homofiles paradis? Jeg mener at uakseptabel behandling av homofile ikke er grunn nok til å flytte et helt mesterskap. Det er holdninger vi må kjempe i mot, og da er det bedre å ta kampen til Qatar. Et like stort problem, slik jeg ser det, er at fotballen har mange av de samme holdningene som Qatar. Wikestad håper at «noen» vil står frem som homofile før VM i 2022. Det sier en del om fotballkulturen og dens holdning til homofili. Er det en ting som oftest ses på som motsetningen til fotballkultur så er det homokultur. Kanskje fotballen og fotballsupportere bør ta et oppgjør med seg selv og holdningene som finnes, før man avlyser et VM i et land som ikke respekterer homofile? Uansett så er forbudet mot homofili og mot israelere i landet uakseptabelt, men Qatar har allerede sagt at begge deler vil bli akseptert (eller at reglene vil ikke bli håndhevet).

Paradoksalt nok kan kanskje Qatar 2022 bli mesterskapet der fotballfamilien står opp for homofile, støtter deres sak både på banen og utenfor banen. Rett og slett fordi man ønsker at alle skal få delta i et VM i fotball. Tenk deg et VM hvor skjellsord mot dommer og motstanderens spillere ikke inneholder «homo» fordi alle (utenom Qatar) har forstått at homofile er likeverdige alle oss andre. Tenk deg det! Kanskje «kulturen» i Qatar er akkurat det fotballkulturen må møte for å ta et oppgjør med seg selv. Og kanskje det da ikke er helt idiotisk å arrangere et mesterskap i Midtøsten, både for å utfordre de bakstreverske reglene i Qatar og for fotballen?

Så var det dette med alkohol. Alkohol er ikke ulovlig, men man kan ikke være drita eller drikke offentlig (man kan ikke drikke på offentlige steder i Norge heller). At det skal være et krav om at fotballsupportere skal ha tilgang til alkohol over alt og at man skal ha rett til å være drita overalt, det kan man kanskje kreve i Europa, ikke i Midtøsten. Det vil være mulig å kjøpe alkohol på hoteller og i fan-områdene rundt stadionene. Men det er ikke en menneskerett å få lov til å være drita på offentlige steder, sorry altså. Det kan man ikke regne med i Qatar heller, selv om mange nok blir provosert av det. 

Sikkerhet, derimot, er jeg usikker på. I hovedsak er det gjestearbeidere som får landet til å gå rundt, og det er også disse som vil være ansvarlig for mye av sikkerheten under VM. Med supportergrupper fra land som er kjent for å like å slåss og lage litt bråk, kan det bli kaos. Ofte skjer opptøyer og slåssing i etterkant av kampene, eller når supporterne har drukket en god del.Ironisk nok - for noen - tror jeg fraværet av alkohol kan føre til et bedre VM, gjennom at det bidrar til en mer rolig og familievennlig situasjon. Sikkerheten rundt stadionene vil nok følge FIFAs krav uansett. Jeg er allikevel usikker på hvordan Qatar velger å håndtere uroligheter. Land i Gulfen er kjent for å slå ned på slikt med hard hånd. Heldigvis vil all internasjonal media være tilstede og kunne dekke eventuelle brudd på de reglene landet skal følge. Når det gjelder terrorangrep og lignende så er jeg mindre skeptisk. Landene i Gulfen har som oftest meget god kontroll på interne trusler og har et godt etterretningsapparat til å spore potensielle terrorister. Men at sikkerheten i stor grad skal voktes av innleide indere, pakistanere, nepalere, filippinere osv, som kun gjør jobben for å tjene penger, det gjør meg ikke helt sikker på at sikkerheten vil være under kontroll.

Klimaet
I tillegg til transportutfordringene er klima også et stort spørsmålstegn. Jeg var i Doha i slutten av mars og mens solen skinner er det nesten for varmt til å bevege seg rundt. På kveldstid er temperaturen mer levelig. Gjennomsnittlig høyeste temperatur i juni, når VM skal arrangeres, er på 41 grader. Det er for varmt! Selv om man greier å få temperaturen på stadionene ned i rundt 27 grader, så skal tross alt supporterne bevege seg rundt i landet utenfor stadionportene. Jeg har selv bodd midt på Den arabiske halvøy en sommer, og det er ytterst ubehagelig å bevege seg ute i solen på dagen. VM i Qatar kan ikke foregå om sommeren, så bastant vil jeg være. Om vinteren derimot, er gjennomsnittstemperaturen rundt 22 grader. Da er det behagelig både på formiddagen og kvelden, og man kan bevege seg utendørs uten å få heteslag.

Min klokkeklare påstand er altså at VM i Qatar aldri kommer til å bli arrangert om sommeren. Den eneste muligheten måtte isåfall vært at alle kamper spilles om kvelden/nattestid for da er temperaturen litt lavere, men allikevel godt over 30 grader. Om sommeren drar mange av innbyggerne i Qatar, Dubai og Saudi-Arabia til Europa fordi det er for varmt å bo hjemme, så varmt er det. Om mesterskapet, mot alle odds, avvikles om sommeren tror jeg det blir tidenes kjedeligste VM. Jeg har selv spilt fotball i 40 grader og tempoet blir meget labert. Det er bare å se på VM i USA versus VM i Tyskland og VM i Sør-Afrika. Det blir høyere tempo, bedre kvalitet og bedre underholdning ved behageligere lufttemperatur. Du arrangerer ikke grillfest midt på vinteren i Norge, og da arrangerer du heller ikke et fotballmesterskap om sommeren i Qatar. Jeg håper FIFA innser dette.



Fotballen
Hvordan står det til med det viktigste, fotballen? En ting er sikkert, det satses! Penger pøses inn og man forsøker å utvikle landslaget frem mot VM i 2022. Landslaget består kun av spillere fra en egen qatarsk liga. I kvalifiseringen frem mot VM i Brasil 2014 slo Qatar ut Vietnam 4-2 sammenlagt for å kvalifisere seg til tredje runde. Her havnet de i gruppe med Iran, Bahrain og Indonesia og tok seg videre til fjerde og siste runde sammen med Iran. Fjerde runde foregår ennå og Qatar er i en meget tøff gruppe sammen med Sør-Korea, Iran, Usbekistan og Libanon. De to beste går videre, mens tredje plass spiller kvalifisering. Da jeg var i Doha skulle Qatar spille en meget avgjørende kamp borte mot Sør-Korea. Vant de var de virkelig med i kampen om en VM-billett, men ble det tap ville veien bli lang. Det ble skrevet side opp og side ned om kampen i media, men dessverre for Qatar så gikk det ikke veien. De greide å holde Sør-Korea til uavgjort helt frem til overtid, men da puttet koreanerne vinnermålet. Det var nederlagsstemning i pressen dagen derpå. Overraskende nok leder Usbekistan gruppen med 11 poeng (6 kamper), etterfulgt av Sør-Korea 10 poeng (5 kamper) og Iran 7 poeng (5 kamper). Qatar ligger på fjerdeplass med 7 poeng (6 kamper). De må vinne sine gjenstående kamper mot Iran og Usbekistan for å ha mulighet for å komme til VM. Det blir vanskelig.

Så hva da med klubbfotballen? Der pøses det også inn penger. Den mest suksessrike klubben i Qatar er Al Sadd, som blant annet har Raul og Nadir Belhadj i troppen. Men har ikke vunnet ligaen på over 5 år, selv om de vant Asian Champions League i 2010-2011 sesongen. Ligagullet har de siste årene stått mellom Al-Gharafa (med kultfigurer som Djibril Cisse, Harry Kewell og Mark Bresciano i troppen) og Lekhwiya SC (pengeklubben i Qatar, stiftet så sent som i 2009). Lekhwiya har vunnet ligaen de to siste årene, mye på grunn av at klubben har de finansielle musklene til å utkonkurrere de andre klubbene. Nivået i den qatarske ligaen er bra (i asiatisk målestokk), og det som er positivt for qatarsk fotball er at stammen i de fleste topplagene er spillere fra Qatar. Det fokuseres på spillerutvikling, men Qatar er et for lite land til å bygge et slagkraftig landslag. Derfor blir nok landslaget ikke bra nok til å komme videre fra noe gruppespill i et VM, men jeg tror ikke de blir overkjørt totalt.

Jeg kunne skrevet mye, mye mer om Qatar og andre problemer de trolig vil møte frem mot VM, men dette får holde i første omgang. Har du noen spørsmål, kommentarer eller tanker om VM i 2022 del dem i kommentarfeltet.


Du kan følge Al-Rayhar Abd al- Bhargansus på hans egen blogg om Den arabiske halvøy. Den dreier seg ikke om fotball i det hele tatt.

5 kommentarer:

  1. Grundig!

    Men jeg sliter med å se hvordan de få, høyst diskutable, fordelene ved å arrangere VM i Qatar, er i nærheten av å kompensere for ulempene.

    Som LO påpeker i det brevet til NFF som du linker til, forventer ITUC at flere arbeidere kommer til å dø under byggingen av infrastruktur og anlegg, enn de 738 spillerne som skal spille på dem.

    Dette er en underklasse av utenlandske arbeidere uten borgerrettigheter, uten mulighet til å forlate landet før jobben er gjort (fordi arbeidsgivere ofte konfiskerer passene deres og må utstede utreisevisum før de kan dra), og, ifølge denne artikkelen i Bild* i mars, med ca SEKS SPENN i timen:

    http://www.bild.de/sport/fussball/wm/arbeiter-werden-wie-sklaven-behandelt-29673610.bild.html

    Det er slaveri. Og som en krem av fornærmelse på toppen av den forkastelige kaka, skal stadionanleggene i stor grad demonteres og sendes utenlands etter VM.

    Så arbeiderne som slaver i vei og dør fra koner og barn hjemme i Nepal, Pakistan og Bangladesh, gjør det for infrastruktur som stort sett bare skal dekke et midlertidig behov! Meningsløst, ass.

    Jeg forstår at dette ikke var fokuset ditt her, men det at Gulflandene kan bygge, har sine litt mer enn ubehagelige årsaker. Og dette tullet her skulle aldri vært arrangert.

    * Sorry for at jeg linka til en artikkel på tysk, det er jævlig douche! For ordens skyld: Jeg snakker ikke tysk, moren min oversatte for meg i påsken.

    SvarSlett
  2. Helt ok å være litt douche. Stoler på din mors oversettelsesevner;)Men så til saken.

    Sånn i utgangspunktet er jeg enig med deg, det er ikke særlig smart å arrangere VM i Qatar. FIFA har vedtatt at VM skal rulleres, det innebærer at Midtøsten er et av områdene som skal arrangere. Om man skulle vært helt prinsippfast så burde VM være arrangert i Nord-Europa hele tiden, for da er alle faktorer rundt et VM (Infrastruktur,rettigheter,menneskerettigheter osv osv) tilfredsstillende. Og nå kommer kynikeren i meg ut.

    For skal det først arrangeres et VM i Midtøsten så er Qatar ikke så dumt. Dette med arbeidsrettigheter er jeg fullstendig klar over (har tidligere skrevet om det i Saudi, om du er interessert feks http://denarabiskehalvoy.blogspot.no/2012/12/saudi-arabia-er-det-rart-det-gar-pa.html eller http://denarabiskehalvoy.blogspot.no/2013/01/saudi-arabia-vre-hushjelp-i-saudi-er.html) Det har seg slik at økonomiene til landene i Gulfen er bygget på gjestearbeidere. For at landene skal gå rundt, så må det importeres mengder av arbeidskraft (ofte ufaglært som ikke får jobb i hjemlandet). Og arbeiderne er slaver, ingen tvil om det. Men det er, dessverre kan man si, et gjensidige partnerskap mellom land som Qatar, Emiratene, Saudi osv med India, Pakistan, Bangladesh, Filipinene om at dette er bra for begge land.

    Landene i gulfen har et konkurransefortrinn ved at de ikke har arbeidsrettigheter, og alle store multinasjonale selskaper i disse landene benytter seg av det. Ideelt burde man ha boikottet Arsenal (som er sponset av Emirates) City (Etihad) Barca (Qatar foundation) osv osv. Alle selskaper som operer i gulfen benytter seg av denne typen arbeidskraft og tjener på det. Og skulle Qatar (utopia selvføgelig) gi arbeiderne de rettighetene man har i Norge, da kollapser hele økonomien og arbeiderne må returnere til hjemlandet. Det påvirker økonomien i landene de kommer fra katastrofalt, og slik fortsetter visen.

    Jeg kunne skrevet en avhandling om dette, men kort sagt. Jeg er helt enig med deg prinsipielt. Men tar jeg på meg "Kasper Juul/Frank Underwood-hatten" så er det en del rasjonelle argumenter for at dette ikke er helt dumt. En kan ikke dra inn norske "krav" på alle områder i hele verden for at det skal være tilfredsstillende. Det er vel det jeg prøver å formidle, selv om jeg ser at det er provoserende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Først må jeg si at jeg ikke på noen måte er negativ til arbeidsinnvandring som konsept. Det er kun arbeidernes situasjon jeg reagerer på.

      Naiviteten i å forvente norske forhold er naturligvis udiskutabel.

      Udiskutabelt er det jo forsåvidt også at det er flere som tjener på de ikke-eksisterende arbeidsrettighetene i GCC-landene, og at store selskap i regionen utnytter situasjonen.

      Og ja, myndighetene i flere av landene som eksporterer arbeidere til Gulfen stiller seg positive til eksporten: Det letter trykket på de nasjonale arbeidsmarkedene, minsker arbeidsledighet og fremmer utvikling.

      Men det er ikke akkurat slik at Gulf-økonomien ville kollapset om man hevet forholdene til et nivå som i det minste matchet de grunnleggende menneskerettighetene, og kvittet seg med kafala-systemet. Det er jo heller overflod som tillater oppkjøp av blant annet europeiske fotballklubber (og kanskje, hehe, afrikanske FIFA-delegater).

      Qatar lovet i 2010, da de fikk tildelt mesterskapet, å være en ledestjerne for regionen på arbeidsrettigheter for gjestearbeidere. To og et halvt år senere har det snarere blitt verre, med økende arbeidsinnvandring for å bygge VM.

      Dette VM skulle aldri tilfalt Qatar. Men når det nå "først skal arrangeres", om man aksepterer som premiss at det ikke kan avlyses uten videre, må det stilles knallsterke krav. Vi kan ikke ha det slik at Fotball-VM skal være skyld i økt slaveri og arbeideres død. Det er mulig FIFA lot seg lure i 2010, men de MÅ fremdeles stille krav.

      Og ikke bare FIFA, selvfølgelig, men vi også. Derfor synes jeg egentlig ikke vi kan snakke om Qatars evne til å avvikle VM uten samtidig å snakke om deres manglende evne til å ta vare på de som gjør det for dem.

      Du sier Wikestad bør holde seg til å kommentere sport, og det kan nok godt tenkes, men det er nå fotball-VM det er snakk om, og om det skal være en mulighet for å bedre situasjonen, om vi skal "ta kampen til Qatar", er vi avhengige av at også fotballfolk snakker om mer enn fotball.

      Slett
  3. Her jeg enig i det meste du sier. Det bør snarest avgjøres entydig om Qatar skal stå som arrangør eller ikke, for da kan vi begynne å diskutere det som du peker på ovenfor. Poenget med denne posten var bare å gi en kjapp innføring i Qatar og VM-forberedelsene sett fra en turist sitt synspunkt og iallefall prøve å gi et litt mer nyansert bilde enn "QATAR ER KATASTROFE UANSETT" tankegangen jeg som oftest leser.

    Jeg har vel en litt annen inngang til dette VM enn deg, ved at jeg i utgangspunktet støtter ideen om et VM i Midtøsten og da Qatar. Da på grunnlag av at landet og regionen får et økende søkelys på seg og i større grad enn før får press på seg til å oppfylle grunnleggende rettigheter. Jeg tror at VM i Qatar kan bidra til å sette fokus på en rekke problemområder i gulfen, som vi ville gått glipp av om mesterskapet ble flyttet. Da har regionen ikke lenger nyhetens interesse og det er vanskeligere å gi disse problemene oppmerksomhet.

    Problemet med FIFA er at de nok er mer interessert i pengene fra Qatar enn å følge opp rettighetsspørsmål. Det er økonomisk krise i verden, mens Qatar drysser penger over FIFA. Derfor er jeg redd FIFA ikke tør å sette hardt mot hardt. Derfor bør vi, både "bloggere" og dere i media (som VG) sette press spesielt på FIFA, men og Qatar, med fokus på det som er lovet og at det følges opp. Jeg håper jo at norsk (og utenlandsk) media fremover tar turen til gulfen og forteller historiene til de som blir utnyttet for at VM skal bli en suksess.

    Mitt lille sleivspart mot Wikestad var vel i større rettet mot hans uttalelser mot "folkekulturen". Jeg oppfattet det som et generelt spark mot den arabiske kulturen og det ville jeg gjerne ta tak i, men du har helt rett, dere som jobbe med fotball til daglig bør også diskutere helhet rundt VM. Det jeg gjerne vil bidra med er å heve debatten slik at man har fakta som bakgrunn, slik som du også debatterer, og slik at vi slipper å diskutere basert på fordommer og uvitenhet.

    Og så et lite sleivspark til deg til slutt. Du skrev at "Qatar lovet i 2010, da de fikk tildelt mesterskapet, å være en ledestjerne for regionen på arbeidsrettigheter for gjestearbeidere." Om man definerer regionen som Den arabiske halvøy så er Qatar allerede en ledestjerne sammenlignet med Saudi, Oman, Jemen, Bahrain og til dels Emiratene. Det sier vel alt om hvor dårlige forhold det er for arbeidere på hele halvøyen.

    SvarSlett
  4. Today's airports represent everything that a country is and has become, as well as the nature of its international connections.
    Countries have constructed airports to handle both modern aircraft and bigger planes capable of transporting thousands of passengers at once.
    As a result, in order to satisfy the needs of the world's largest and busiest airports, Qatar built a modern airport in Doha, Qatar's capital, that meets all of the essential standards.
    Qatar's new airport will catapult the country to the forefront of emerging nations with cutting-edge airports.
    Qatar has a distinguished international reputation, and it is home to a global network of ties that spans east and west.

    SvarSlett