5. okt. 2012

Slips rundt hodet XI

Skrevet av Freddy dog Santos (@fhunnestad)


Alle har vi sett dem, disse ulike karakterene en kan kjenne igjen på fester. De dukker alltid opp, og har sine forskjellige personligheter som etterhvert blir veldig tydelige. Kim Hiortøy beskriver forøvrig dette ganske så godt i Erlend Loes bok L, og kaller det «festens dramaturgi».

Her har jeg forsøkt å kombinere noen klare festpersonligheter jeg husker fra min ungdoms- og studietid, med kjente fotballspillere og hvordan jeg tenker at de ville passet inn på denne imaginære festen. Festen som her beskrives finner sted i et mindre tettsted, og finner sted på sommeren etter russetida. Festdeltakerne har gjerne en tilgjort verdensvanthet i denne brytningstida mellom videregående og studier, og har etter å ha festet jevnt hele våren opparbeidet seg en relativt fersk – men massiv – erfaring i bratt flaskeføring. De fleste skal straks flytte til en universitetsby for å begynne å studere, mens noen blir igjen i bygda fordi de skal jobbe hjemme på gården eller ikke har gode nok karakterer.

Har du andre forslag til «festkarakterer» som passer til en fotballspiller? La debatten gå i kommentarfeltet.

Keeper - Petr Čech
Etter en hodeskade i barndommen har Petr alltid vært sett på som litt «treig», men er en ulv i fåreklær og ble medlem av MENSA allerede i barnehagen. Sitter stort sett tilbakelent i et hjørne, smiler og nipper forsiktig til en lettøl han har fått med seg fra mamman sin. Om han får påspandert litt sterkere saker og er i riktig humør kan det hende han forteller en skikkelig drøy svensken, dansken og nordmannen-vits. Totalt håpløs i kontakt med jenter, men dristet seg til å dra ei jente i BH-strikken etter litt for mye lettøl i russetida.

Venstreback – Ashley Cole
Kommer utelukkende «fashionably late» til fester og nikker avmålt og cocky til kjentfolk – overser resten. Har en entourage av ryggslikkende undersotter som varter ham opp og forteller siste sladder fra periferien. Er skolens rundbrenner, og mener alltid at gresset er grønnere på den andre siden. Presterte å feie over vaktmesterens kone mens han var sammen med den fineste jenta i klassen. Pådro seg klamydia allerede som 12-åring.

Midtstopper - John Terry
Er stort sett alltid invitert, mest av gammel tradisjon fordi han er en av gutta som tidlig fikk fjonbart og kunne kjøpe øl til klassekamerater som betalte godt. Han tar umiddelbart kontrollen, gjør seg selv til festens midtpunkt og tar æren for alt verten har stelt istand. Er fæl til å sette seg ved stereoanlegget for å styre musikken, og setter gjerne på Toto – Hold The Line for så å skru ned volumet litt uti låta og si «hør! Hør...hør nå. Hør på synthen nå...detta er mussikk!!» Kan komme med ufine kommentarer til Maicon, men vil benekte dette i ettertid.

Midtstopper – Jamie Carragher
Flytta til bygda fra ei enda mindre bygd litt nordøst og oppover. Har en nesten uforståelig dialekt som er et stort handicap i sosiale sammenhenger. Ved et tilfelle fortalte han en vits til en kompis, hvor kompisen skjønte poenget først 2 uker seinere – etter litt hjelp fra nynorsklæreren. Jamie er stille og rolig i hverdagen, men danser gjerne på bordet på festen. Har alltid med hjemmebrent, og kjører moped til og fra fest.

Høyreback - Maicon Douglas Sisenando
Maicon ble adoptert fra Sør-Amerika, men har vokst opp i Trøndelag og har på grunn av erting for hudfargen sin alltid måttet slåss for tilværelsen. Denne delen av hans personlighet kommer tilsyne litt utpå festen, når han benytter enhver anledning til å forsøke å yppe til slåsskamp. Dessverre er han alltid så håpløst full at han ender opp med å selv få bank, og noen andre må ringe etter taxi for å få ham hjem. Lyder kallenavnet «hold brillan».

Midtbaneanker - Sergio Busquets Burgos
Sergio er han fyren som vil dra igang sære drikkeleker hvor bare han kan reglene. Er god til å posisjonere seg i sofaen, og utløser om nødvendig brannalarmen hvis han ser at jenta han er keen på prater for lenge med en konkurrent. Blir gjerne furten og sur når andre går lei av hans intense korrigering og pirking på fakta når andre forteller historier. Klarer alltid å skylde på andre hvis det mangler øl i kjøleskapet, og får backing av kompis Iniesta. Sniker konsekvent i dasskø.

Venstrekant - Cristianita Ronaldo dos Santos Aveiro
Christianita er hun jenta som er dritfin, og veit det sjøl. Veldig opptatt av å rette på kløfta, «poute» og kaste på håret når det tas mobilbilder som umiddelbart legges ut på facebook. Har alltid med seg lavkarbo-rusbrus, og lager et massivt helvete om noen skulle være så uheldige å ta feil flaske fra kjøleskapet. Får aldri støtte fra kjøleskapets hersker Iniesta, som stort sett alltid står bak «feiltakelsen». Begynner å gråte 2-3 ganger i løpet av festen for å få sympati fra begge kjønn, men har bestandig en bitende og syrlig kommentar på lager. Har selvfølgelig vært bortpå Ashley Cole.

Høyrekant - Luís «Nani» Carlos Almeida da Cunha 
Festens ubestridte dramaqueen, som en halvtime ut i festen låser seg inne på dass hvor hun skriker og hyler. Der inne forblir hun til noen får overtalt henne til å låse opp, eller noen dirker opp låsen. Drikker alltid bacardi razz med sprite, og blir brutalt selvutleverende i fylla. Forteller gjerne historier om en «vanskelig» barndom, der de største problemene var å få skrapt sammen nok penger til hair-extensions for å ligne på Christianita.

Fremre midtbane - Andres Iniesta
Befinner seg stort sett på kjøkkenet med en duggfrisk fancy importøl i hånda, hvor han kan diskutere og løse verdensproblemer med likesinnede. Plasseringen på kjøkkenet gjør at han til enhver tid står nært kjøleskapet, og har utviklet en nærmest telepatisk evne til å vite hva de andre festdeltakerne skal ha. Står gjerne klar til å servere akkurat riktig øl til riktig tid idet noen kommer inn kjøkkendøra. Dette bidrar selvfølgelig også til at trafikken inn på kjøkkenet begrenses til et minimum. På et microanlegg i vinduskarmen spiller Andres gjerne sløy progrock som aldri ville fått gjennomslag ute i stua. Ender alltid opp med en av Christianitas smartere venninner.

Angrep - Lionel Andrés Messi
Festens store klovn. Varter alltid opp med fiffige korttriks og fingerferdig magi som får jentene til å måpe og gutta til å juble. Lionels naturlige evne til å gjøgle og få folk til å le er gjenstand for intens misunnelse fra Terry og Cole, som kun ser ham som en konkurrent om oppmerksomheten. (Terry har tatt flere tryllekurs, men ender alltid opp med å kløne det til). Går tilsynelatende aldri tom for tryllekunster, men viser sjelden samme triks to ganger og trekker etterhvert ut på kjøkkenet hvor Iniesta står klar med øl som Messi på kunstferdig vis åpner med en binders. Han har aldri havnet i slåsskamp, fordi han rett og slett er umulig å få tak i.

Angrep - Andrew Thomas "Andy" Carroll
Andy er en svær, høy, mørk og kjekk branne av en fyr, som på mange måter er en anakronisme. (Med sin friluftsinteresse og enorme fysikk hører han hjemme i steinalderen.) Kommer på fest med en 6-pack Newcastle Brown Ale, som er kylt ned før noen rekker å si «eplekake». Får alltid beundrende blikk fra jentene, men får aldri napp av den enkle grunn at han – når han er ferdig med ølen – drikker seg sveiseblind på hjemmebrenten han får fra kompis Jamie. Banker Terry og Cole til støv med bind for øya og den ene armen på ryggen.

8 kommentarer:

  1. Lee Cattermole: Han som gikk på spesial-ungdomsskole før han søkte seg inn på elektro(3.ganger) Er nå 24 år, men er fortsatt på fest med russen. Møter alltid opp edru og er alltid hissig på grøten. Får ofte gult kort(tidlig)av jentene for å gå for hardt i kroppen på dansegulvet. Ender som regel med rødt før kvelden er over, da han bestemt blir geleidet ut av lokalet til store protester. Veldig god venn med JT.

    SvarSlett
  2. Oleh Luzhny: Dørvakt. Jobber selvsagt gratis. Tar små snekker og rørlegger-oppdrag underveis i festen. Drikker kun kaffi i liters-krus, og kan alltid fikse transport. Kjenner tilsynelatende alle, men snakker aldri med noen. Bunnsolid.

    SvarSlett
  3. Eirik Bakke: Sjåfør. Kjører alle, bortsett fra Carroll (glattcelle), hjem fra festen etter å ha deltatt selv.

    SvarSlett
  4. Benken:

    Omflakkende midtbane - Joey Barton
    Tilhørte tidligere kretsen rundt Ashley Cole, men etter å ha vært på et utvekslingsopphold i England (bodde i Dalston, London) brøt han ut og gikk sin egen vei. Er stort sett iført hornbriller og dressjakke av tweed (knallgul tversoversløyfe til fest), og hører på utilgjengelig musikk som kun utgis på kassett eller laserdisk. Har funnet en venn i Sergio Busquets, og sammen korrigerer de og pirker på alt som blir sagt og ler av folk som bruker andre mobiltelefoner enn Nokia 1611. Drikker Absinth som han har fått sin eldre bror til å kjøpe på polet. Spiller selvfølgelig i et band som aldri øver, men hele tiden neeeesten kanskje slår gjennom.

    SvarSlett
  5. Olivier Giroud: Gutten fra Oslo vest, som ble nødt til å flytte ut på bygda da faren fikk en gullkantet fallskjerm og kjøpte seg småbruk. Det er alltid lett å se når Olivier er oppgitt over bygdetullingenes oppgitthet, da han kaster hodet bakover og himler med øynene. Er den eneste av gutta som alltid går med skjorte og medfølgende pologenser inni. Drikker rødvin på fester. Jentene ser mystisk og beundrende på han, men har enda ikke helt skjønt hvor de skal plassere han...er han bygdas nye stjerne eller bare en bytulling?

    SvarSlett
  6. John A(alltid). Riise. Rødluggen med milf-moren alle gutta på laget sikler på (som også visa-versa sikler tilbake). Når Jonny ikke er alt for opptatt av å oppheve offsiden, er han klar for en fest. Ofte får han det viktige oppdraget med å skaffe jentene til festen. Dette er snusfornuftig, på flere plan. Ikke bare John er virtous med ord, men har også det det nye Chess - Sms - Mania - Super abonnomentet, hvor han kan sende ubegrenset med sms til kun 148,- kroner i måneden. Dessverre er ikke John like nevenyttig i face 2 face konversasjon, noe kammeratene Cashly og Terry verdsetter høyt. Nydumpet eller skadet etter golf-ulykker, John er A(lltid) i godt humør, et must å ha med på fest.

    SvarSlett
  7. Gaston Ramirez: Karen som er invitert til alle fester i bygda, men velger den minst populære for der er han sikret en plass i sofaen. Bruker lang tid på å bli kjent med andre festdeltakere, men når det er tid for nachspiel er han kongen og verdensvant som få. Du vet det blir en bra fest når Gaston velger din fest. Forøvrig en kjekk kar, som virkelig har fått draget i det siste og skårer ofte. Med mindre han er wingman for kompisen Rickie.

    SvarSlett
  8. Eneste nødvendige reserve: Ji-Sung-Park. Den som fikser alt. Er det nødvendig med mer øl på festen, løper han til butikken eller naboer og henter mer. Trenger noen snus sent på kvelden, løper han til nærmeste bensinstasjon og er tilbake med en strut bare 5 minutter senere. Har en oppførsel og væremåte slik at han aldri blir utnyttet(til tross for mange forsøk fra John og Ashley). På noen måter et spesielt, men akk så trivelig vesen, som alle liker pga hans høflighet og evne til å forholde seg rolig. Er ikke festens mest populære, og har aldri ofret en tanke for å bli det heller. Henger mye med Lionel, og de ender alltid på nach eller avslutter festen sammen. Mye fordi Park er den eneste som klarer/orker å holde følge med Lionel når noen atter en gang er ute etter magikeren.

    SvarSlett